Despre depresie

S-au scris multe despre depresie si se vor mai scrie dar, din pacate, cantitativul bate calitativul. Din punctul meu de vedere, de prea putine ori se spune ceea ce merita sa fie spus. Dincolo de definitii, simptome, criterii de diagnosticare, tipuri de depresie, medicamentatie, exista cateva informatii esentiale pe care rar le gasesti puse la un loc. Ceea ce eu am aflat despre depresie si as vrea ca si cei care intra pe site sa stie sunt urmatoarele:

„As vrea ca oamenii sa stie ca depresia nu are loc intr-o singura zona din creier. Ea face parte dintr-o retea de sisteme biologice (sistemul nervos, endocrin, digestiv, respirator). Depresia este atat despre intestin cat si despre creier, despre tiroida si despre nervi, prin urmare, persoanele care sufera de depresie ar putea avea o stare de sanatate mult mai buna daca perspectiva de abordare a bolii ar fi una holista. Depresia netratata creste riscul de a dezvolta alte boli precum boli de inima, atacuri, boli respiratorii (pneumonie) si alte conditii ale sistemului nervos (boala Parkinson si scleroza multipla).

As vrea ca oamenii sa stie ca depresia nu este ceva care poate fi vindecat doar prin meditatie si ca, desi ea ajuta, e posibil ca in continuare gandurile cronice negative sa existe chiar si dupa multi ani de meditatie.

As vrea ca oamenii sa stie ca poti fi recunoscator si depresiv in acelasi timp, caci recunostinta poate coexista pe langa o tulburare de dispozitie.

As vrea ca oamenii sa stie ca, in ciuda cercetarilor in neuroplasticitate, este nedrept sa te astepti ca o persoana sa nu mai fie depresiva doar pentru ca se gandeste la ceva pozitiv. Intr-adevar, poti sa iti formezi noi cai neurale, insa acest lucru nu se intampla peste noapte, e nevoie de timp si efort.

As vrea ca oamenii sa stie ca antidepresivele nu ofera toata raspunsurile. Ele sunt cele care initiaza procesul de vindecare si permit celorlalte strategii sa functioneze, dar nu sunt capabile sa rezolve totul.

As vrea ca oamenii sa stie ca depresia nu este cauzata de blocarea energiei in chakra a saptea sau de posesia demonilor in suflet si nici reiki sau o exorcizare nu au cum sa o vindece.

As vrea ca oamenii sa stie ca yoga este folositoare pentru unii, iar asupra altora nu are niciun efect.

As vrea ca oamenii sa stie ca a manca sanatos are un impact pozitiv asupra depresiei insa, eliminand glutenul, cafeaua, alcoolul, zaharul si trecand la smoothi-uri verzi nu inseamna ca tendintele depresive se vor disipa. Grasimile omega 3, vitamina B12 si probioticele pot imbunatati starea, dar ele nu sunt elemente magice.

As vrea ca oamenii sa stie ca cea mai grea parte a depresiei este singuratatea si inabilitatea de a exprima suferinta din interior mai ales intr-o societate care promoveaza zambetul de stewardesa. Depresia se accentueaza deoarece oamenii se tem sa spuna adevarul, sa vorbeasca despre suferinta lor.

As vrea ca oamenii sa stie ca cei care se lupta cu depresia nu sunt lenesi sau slabi si ca nu incearca sa capteze atentia celorlalti.

As vrea ca oamenii sa stie ca exista diferente intre creierul “deprimat” si creierul care nu este afectat de depresie. Atunci cand se scaneaza creierul unei persoane depresive, se descopera ca lobul frontal are o activitatea mai mica decat la pacientii non-depresivi.

As vrea ca oameni sa stie ca cel mai bun lucru pe care il poti face pentru o persoana care sufera de depresie este sa o crezi.

As vrea ca oamenii sa stie ca exista triggeri care pot face depresia sa apara cateodata si ca altadata aceeasi triggeri nu vor declansa depresia. Exista lucruri mici care pot sa scoata o persoana din “umbra” si alta data, orice s-ar face, nimic sa nu fie de ajuns. In acele momente tot ce poti sa faci este sa astepti ca simptomele sa scada.

As vrea ca persoanele sa stie ca depresia vine si pleaca si ca in refluxul si agitatia ei se pot gasi oaze de pace care ajuta persoana sa treaca prin acea zi.

As vrea ca oamenii sa ofere aceeasi compasiune persoanelor care sufera de depresie pe care o ofera prietenilor care sufera de artrita reumatoida, lupus, cancer la san sau alte boli social acceptate si ca acestia sa puna sub semnul intrebarii discriminarile si judecatile care apar la bolile puse sub umbrela “boli mintale”.

As vrea ca oamenii sa stie, mai mult decat orice, ca exista „lumina„.

In afara de medicamente si meditatie, in afara de omega 3 si vitamina D, in afara de acupunctura si yoga, in afara de mindfulness si biofeedback, in afara de terapie cognitiv-comportamentala si stimulare craniana, in afara de toate actiunile imaginabile, exista speranta pentru depresie.”

Avand suportul familiei si al prietenilor, avand scopuri in viata, daruind si primind iubire, depresia e o boala cu care se poate trai.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s