Who’s pulling the strings?

Cred ca ai auzit de serotonina si de legatura ei cu depresia. Multa vreme s-a crezut ca depresia are ca si cauza un dezechilibru chimic la nivelul creierului (in special, prea putina serotonina). Asa au aparut antidepresivele ISRS (inhibitori selectivi de recaptare ai serotoninei). Ulterior, s-a descoperit ca situatia e mult mai complexa si ca raspunsul nu este (numai) serotonina. Mai exista si alte “maini” care trag sforile.

Neurogeneza si conexiunile dintre neuroni joaca un rol important in ecuatia depresiei. Studiind creierele persoanelor depresive, cercetatorii au observat ca hipocampul lor tinde sa fie mai mic decat media (cu cat suferi mai mult timp de depresie, cu atat dimensiunea acestuia scade) deoarece celulele si caile neurale incep sa se deterioreze. Se pare ca stresul este unul dintre factorii care contribuie la descresterea numarului de neuroni din zona hipocampului. Daca stresul nu ar interveni la nivel neuronal, neurogeneza si-ar vedea linistita de treaba, iar neuronii ar inflori ca mugurii primavara.

Pe langa serotonina si hipocamp, atunci cand se cerceteaza bazele biologice ale depresiei, genele intra si ele “sub microscop”.

In functie de tipul de gene pe care le mostenesti (varianta scurta sau lunga), esti mai mult sau mai putin predispus la depresie. Combinatia unei gene scurte cu o gena lunga (sau a doua gene scurte) iti creste vulnerabilitatea depresiva.

In concluzie, depresia (precum si alte boli psihice sau biologice) are o cauzalitate multipla. Asta inseamna ca nu exista un singur factor care duce la simptomatologia depresiei, ci mai multi. Important este sa cunoastem toti acesti factori pentru a interveni adecvat in tratarea depresiei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s