Povestea

Asa cum dincolo de umbra e lumina, dincolo de vulnerabilitate poti gasi puterea conferita de actiune!

Numele „dincolo de umbra” a pornit de la analogia umbra-vulnerabilitate. In polaritate cu umbra (vulnerabilitatea) este lumina (puterea), dar pentru a vedea lumina care se afla dincolo de umbra, este necesar sa actionezi.

Povestea incepe de la umbra (vulnerabilitate), insa fara a o privi intr-o nota negativa. Umbra reprezinta o parte din tine, dar nu este identitatea ta, nu te defineste! Ea exista mereu in tine, iar tu este necesar sa identifici un plan inteligent care ii poate neutraliza efectele. Si pentru ca vulnerabilitatea este unul dintre personajele principale, ar fi util sa definim acest concept pentru a intelege (tu, cititorule) la CE si CINE ne referim.

Ce este vulnerabilitatea depresiva?

Vulnerabilitatea depresiva este acea trasatura interna si stabila pe care o ai si care te predispune la dezvoltarea unei depresii in urma traversarii unui eveniment stresant. Ea are o parte biologica (mostenesti anumite gene) si o parte psihologica (ai o gandire preponderent negativa).

Cum stii daca ai o vulnerabilitate depresiva?

  • Te simti adesea coplesit de stari emotionale negative (neliniste, tristete, frica) desi in viața ta nu se întâmpla nimic grav.
  • Interpretezi negativ evenimentele minore si ai tendinta de a rumina.
  • Te invinovatesti cand un eveniment negativ se intampla.
  • Te simti invadat de rusine. Rusinea te impiedica sa vorbesti despre realitatea ta interioara, de teama de a nu fi judecat, evaluat sau marginalizat.

Dincolo de umbra” inseamna calatoria in care te voi sprijini sa treci de la neliniste la mai mult calm, de la ganduri negative care hranesc anxietatea si depresia la ganduri pozitive care sustin actiunea si increderea in fortele proprii, de la singuratate si izolare la interactiune sociala. Intr-un cuvant, de la apatia de a nu face nimic pentru a iesi din starea negativa, la a actiona cu scopul de a-ti gestiona vulnerabilitatea depresiva si a avea o viata implinita.